Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

Zes Groningse raadsfracties willen van de gemeente weten of het einde maakt aan de gemeentelijke vergoeding van alternatieve geneeswijzen voor kinderen. Zo zou de gemeente onder meer paardencoaching als vorm van jeugdhulp vergoeden. De SP, PvdA, VVD, 100% Groningen, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren hebben hierover vragen gesteld naar aanleiding van een opiniestuk van een hoogleraar in het Dagblad van het Noorden. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 


Hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra ontdekte bij toeval dat bepaalde vormen van therapie of coaching vergoed worden door de gemeente Groningen. Ze spreekt in haar artikel over ‘theoretisch vaak volslagen belachelijke methoden als CREF-behandeling (paardencoaching), Access Bars of craniosacraaltherapie’. Verder zegt ze dat de twijfelachtige behandelmethoden duidelijk buiten de richtlijnen van de gemeente vallen. De zes partijen willen van de gemeente Groningen weten hoe het oordeelt of een behandeling in de jeugdhulp bewezen effectief is of juist kwakzalverij.

Geen opleiding of registratie 

Batstra ontdekte ook dat dertig van de veertig aangesloten zorgverleners geen opleiding hebben voor jeugdhulpverlener of een registratie om deze hulp te mogen geven. Dat betekent dat gemeentelijke gelden naar ongekwalificeerde jeugdhulpverleners gaan en niet naar zorgverleners die hiervoor wel geleerd hebben en geregistreerd staan.

Door: Nationale Zorggids