Normal_rss_entry-299789

Oostenrijker Josef B., de klusjesman van het 'boerderijgezin' in Ruinerwold, wordt nu ook verdacht van het mishandelen van de kinderen van het gezin. De 60-jarige werd al verdacht van het medeplegen van vrijheidsberoving van de kinderen van Gerrit Jan van D., die zijn eigen geloof predikte. Van D. woonde de laatste tien jaar met de jongste zes in een boerderij in Ruinerwold, waar het gezin in oktober 2019 werd ontdekt.

De kinderen bleken niet ingeschreven bij de burgerlijke stand en kwamen nooit van het terrein rond de afgelegen boerderij af. B., die zichzelf ziet als aanhanger van Van D.'s geloof, deed klusjes voor het gezin. Hij verbouwde de boerderij en haalde de boodschappen.

In maart besloot de rechtbank in Assen dat Van D. zelf niet vervolgd kan worden voor vrijheidsberoving en mishandeling van al zijn negen kinderen. Hij heeft in 2016 een hersenbloeding gehad kan daardoor niet meer praten en een strafzaak ook niet begrijpen.

Nieuwe tenlastelegging

Dinsdag ging de rechtbank verder met de zaak tegen de klusjesman. Het Openbaar Ministerie kwam met een nieuwe tenlastelegging, waarop ook de mishandeling staat. Waarom het OM daar nu mee komt en waar het precies om gaat, werd op de zitting niet toegelicht. Volgens advocaat Yehudi Moszkowicz komt die nieuwe verdenking "als een konijn uit de hoge hoed".

De Oostenrijker was zelf niet bij de regiezitting. Moszkowicz vroeg de rechtbank om de zaak te onderbreken, zodat hij kan overleggen met B. De rechtbank geeft hem twee weken de tijd om met een reactie op de nieuwe dagvaarding te komen.

Feiten anders geduid

De advocaat vroeg zich hardop af of het juridisch wel toegestaan is dat het OM nu onverwacht met een nieuwe verdenking komt en wil dat uitzoeken. B. heeft altijd alle beschuldigingen ontkend. Volgens hem werden de kinderen niet van hun vrijheid beroofd, ook niet door hun vader en konden ze gaan en staan waar ze wilden.

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie liet na afloop van de zitting weten dat B. wordt verdacht van het mishandelen van alle negen kinderen tussen 2007 en oktober 2019 in Zwartsluis, Meppel en Ruinerwold.

"De mishandeling behelst fysieke en geestelijke mishandeling, alsmede het benadelen van de gezondheid", licht ze toe. "Dit is een andere juridische kwalificatie van de al eerder verweten handelingen (vrijheidsberoving, red.). Het betreft dus niet een nieuw feitencomplex maar de feiten zijn anders geduid."

Door: ANP