Normal_pexels-liza-summer-6383282

Tijdens de avondklokperiode van begin 2021 hadden jongeren minder seks en vond er meer seksueel geweld plaats, blijkt uit onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland onder bijna 2.500 jongeren tussen de 16 en 24 jaar. Daarnaast vierden jongeren ondanks de coronamaatregelen toch een summer of love: één op de vijf jongeren die zich wilden laten testen, geven aan dat ze door corona niet terecht konden voor een soa-test. Dit meldt Rutgers in een persbericht. 

3 procent van de jongens en 8 procent van de meisjes maakten tijdens de avondklokperiode seksueel geweld mee. Dat is meer dan tijdens de zomerperiode, toen 1 procent van de jongeren 5 procent van de meiden dat meemaakte. De mogelijkheden om te feesten of om af te spreken met een date waren mogelijk minder veilig door de avondklok.

Minder seks tijdens lockdown

Net als in de andere lockdownperiodes hadden singles ook tijdens de avondklok minder seks dan voor de coronacrisis. Het percentage singles dat seks had, was het laagst tijdens de eerste lockdown (18 procent). In de zomer van 2020 steeg dit percentage naar 30 procent en tijdens de tweede lockdown daalde het weer naar 23 procent. Tijdens de avondklok steeg het percentage iets naar 25 procent.

Toch een summer of love

Jongeren hebben de draad van hun liefdes- en seksleven tijdens de zomermaanden van 2021 weer opgepakt. Ondanks dat de versoepelingen van begin juni, vooral in het uitgaansleven, vrijwel direct werden terug gedraaid. Met flirten, daten en seks zitten singles weer bijna op hetzelfde niveau als vóór de coronacrisis. Zo heeft 35 procent van de singles van 16-20 jaar in de zomer 2021 seks gehad, tegenover 36 procent in de maanden vóór corona.

Ook wat mentaal welbevinden betreft zien de onderzoekers een duidelijke dip tijdens de avondklok. Maar tijdens de zomermaanden in 2021 verbetert het mentaal welbevinden weer flink. Jongeren blijken veerkrachtig. Toch zijn jongeren nog steeds iets somberder en eenzamer zijn dan vóór de coronacrisis.

Zorg nog niet helemaal op peil

Tot slot zijn de onderzoekers bezorgd over de groep jongeren die zich wilden laten testen op soa’s, maar dit nog niet hebben gedaan. Binnen deze groep geeft een op de vijf jongeren aan dat ze zich vanwege coronagerelateerde redenen niet hebben laten testen. Mark Vermeulen, directeur van Soa Aids Nederland licht toe: “Nog niet overal in Nederland draaien de soa-poli’s van de GGD op de capaciteit van voor de coronacrisis, bijvoorbeeld door personeelstekort. Als jongeren risico hebben gelopen en niet naar hun huisarts willen, of niet bij de GGD terecht kunnen, is een betrouwbare zelfafnametest een alternatief. Toegang tot deze zorg is echt heel belangrijk, zeker nu jongeren weer meer seks hebben.”

Door: Nationale Zorggids
Bron: Rutgers