Normal_vaccineren_inenten

In 2020 kregen minder mensen een ziekte waartegen wordt gevaccineerd binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), vergeleken met 2019. Heel waarschijnlijk heeft dit te maken met de coronamaatregelen, zoals afstand houden, handen wassen en minder reizen, meldt het RIVM. 

Vooral voor kinkhoest, bof, pneumokokkenziekte en mazelen daalde het aantal meldingen. Voor kinkhoest zelfs met 85 procent. Voor mazelen waren er vorig jaar maar twee meldingen terwijl er een jaar eerder 84 meldingen waren.

Het aantal meldingen chronische hepatitis B daalde met ongeveer een derde vergeleken met 2019. Dit is waarschijnlijk geen echte daling, zegt het RIVM. Door de coronapandemie zijn mensen minder vaak naar een dokter gegaan. Hierdoor is er minder getest op onder andere hepatitis B.

Haemophilus influenzae type b

De enige uitzondering op de gedaalde hoeveelheid meldingen was Haemophilus influenzae type b (Hib). Dit is een bacterie die bij vrijwel alle mensen weleens in de neusholte zit. In 2020 steeg het aantal meldingen aar 68 terwijl er in 2019 maar 39 meldingen waren. Het RIVM onderzoekt waar hiervan de oorzaak kan zijn.
Verder waren er in 2020 opnieuw geen meldingen van rodehond en polio. Er waren wel drie patienten met difterie en twee met tetanus. Ook het aantal meldingen van meningokokkenziekte type W is verder gedaald na de toevoeging van deze vaccinatie aan het RVP in 2018.

Stijging landelijke vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad is voor het tweede jaar op een rij gestegen. Dit geldt voor kinderen van 2 jaar waarvan 0,5 procent meer volledig gevaccineerd was, vergeleken met 2019. De vaccinatiegraad voor HPV voor meisjes nam zelfs toe met 10 procent. De kinderen van 2 jaar hebben wel bijna allemaal hun vaccinatie gekregen vóór de uitbraak van het coronavirus. Het lijkt erop dat de coronamaatregelen in 2020 weinig negatieve invloed hebben gehad op het RVP.

Door: Nationale Zorggids