Normal_normal_rechtspraak

Nadat twee meisjes van 13 en 14 jaar in april 2019 wegliepen, werden ze later in Eindhoven door een groep jongens seksueel misbruikt. De verdacht stonden dinsdag voor de rechter, die het de verdachten zwaar aanrekent dat ze de jonge meiden reduceerden tot gebruiksvoorwerpen. Een van de verdachten stond ook terecht voor zedenfeiten ten aanzien van een derde minderjarig meisje. Dit meldt het Openbaar Ministerie. 

Op 22 april 2019 komt er bij de politie een melding binnen over twee minderjarige meisjes. Vlakbij de woning van de twee worden ze door een vage bekende opgepikt in een auto en naar een huis in hun woonplaats gebracht. Daar worden hun telefoons afgepakt. Vervolgens gaan ze naar Eindhoven, waar het jongste meisje een paar dagen later via Snapchat laat weten dat ze daar zit en verkracht is. Op 25 april worden beide meisjes aangetroffen in een woning in Eindhoven.

Verkrachtingen

Al gauw is duidelijk dat er op ernstige wijze misbruikt is gemaakt van de meisjes. “Ze zijn seksueel misbruikt door een groepje oudere jongens. Het is als ouders je grootste nachtmerrie”, zegt de officier van justitie. Ze doelt onder meer op een incident dat al tijdens de reis naar Eindhoven plaatsvond. Als ‘betaling’ voor het vervoer wilde een van de verdachten oraal bevredigd worden, wat ook gebeurde. Later worden de slachtoffers verkracht en vindt er meermalen ‘vrijwillig’ seksueel contact plaats met verschillende verdachten. Een van de meisjes werd hierbij ontmaagd. Uit onderzoek is ook een derde slachtoffer van een van de verdachten naar voren gekomen. Zij zou over langere tijd seksueel door hem zijn misbruikt en daar zou de verdacht ook video’s van hebben gemaakt.

Strafbaarheid

De meisjes zagen er weliswaar ouder uit en logen over hun leeftijd, maar volgens de officier van justitie doet dat niets af aan de strafbaarheid. Wel is het meegenomen bij het bepalen van de strafeis, “maar dat geldt in strafverzwarende zin nog sterker voor het feit dat deze meisjes collectief zijn gereduceerd tot een gebruiksvoorwerp. Dat neem ik deze verdachten ontzettend kwalijk”. Tegen de hoofdverdachte is een celstraf van vijf jaar geëist en tegen vier anderen onder meer gevangenisstraffen van 15 maanden tot 4 jaar, deels voorwaardelijk. Alle verdachten zouden verder een contactverbod van vijf jaar moeten krijgen.

De uitspraak in de zaak is over twee weken.

Door: Nationale Zorggids