Veel geweldsincidenten in jeugdhulpinstellingen, blijkt uit onderzoek

Bijna 25 procent van de jongeren in jeugdhulpinstellingen heeft te maken gehad met fysiek geweld. Twee keer zoveel jongeren hebben naar eigen zeggen verbaal geweld meegemaakt in jeugdzorginstellingen. Dat meldt Skipr.  

Dit blijkt uit een onderzoek waarvan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen, vrijdag de resultaten met de Tweede Kamer deelde. In dit onderzoek moesten jongeren aangeven hoe veilig zij zich voelen in de jeugdzorg.

Onderling geweld

Het is niet bekend of het om onderling geweld of geweld door hulpverleners gaat. Zo’n 80 procent van de jongeren voelt zich veilig bij hun begeleider. Dat wil niet zeggen dat deze mensen nooit de fout in gaan, omdat jongeren in de jeugdzorg geweld vaker normaal vinden, aldus de staatssecretaris.

Gezinshuizen

Jongeren in de Justitiële Jeugdinrichtingen voelen zich het minst veilig. Jongeren in gezinshuizen kregen volgens het onderzoek het minste met geweld te maken.

Vervolgonderzoek

Er deden slechts 120 respondenten mee aan het onderzoek. Daarom doen er over twee jaar, wanneer de staatssecretaris het onderzoek opnieuw uit laten voeren, meer respondenten mee aan het onderzoek.

Door: Nationale Zorggids