Kinderen met taaislijmziekte zijn gebaat bij inhaleren van zout water

Kinderen tussen de 3 en 6 jaar met cystic fibrosis (taaislijmziekte) kunnen het beste twee keer per dag zout water inhaleren. Zout water inhaleren remt namelijk de longschade bij jonge kinderen met taaislijmziekte. Dat meldt het Erasmus MC.

Uit een grote internationale studie blijkt dat jonge kinderen met taaislijmziekte veel minder schade aan de longen hebben als ze twee maal daags water met 7 procent zout inhaleren. Dit verbetert de longfunctie. Dat was al bekend, maar het onderzoek wijst nu ook uit dat het daarnaast longschade vermindert.

Vroege longschade

Omdat vroege longschade bij kinderen tussen de 3 en 6 jaar oud op tienerleeftijd tot onherstelbare schade kan leiden, is het belangrijk dat kinderen met taaislijmziekte op jonge leeftijd met zoutwaterinhalatie beginnen. De methode werd bij deze groep al een tijd gebruikt, zonder zeker te weten of het effect had op longschade, omdat er geen andere geschikte, bewezen behandelingen mogelijk waren. Het internationale onderzoek wijst nu dus uit dat deze methode daadwerkelijk helpt.

Hoesten

Zout water zorgt ervoor dat het taaie slijm dunner wordt, omdat het vocht uit de longen trekt. Daarnaast zorgt zoutwaterinhalatie ervoor dat kinderen moeten hoesten. De methode kan in de toekomst mogelijk ook gebruikt worden bij de behandeling van andere longziektes.

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong