Cao-akkoord voor jeugdzorg

De vakbonden FNV, CNV en FBZ hebben met Jeugdzorg Nederland een akkoord bereikt over een nieuwe cao, maakt de werkgeversorganisatie dinsdag bekend.

In het akkoord is een stapsgewijze loonsverhoging tot 8 procent overeengekomen, net als een eenmalige uitkering. De overeenkomst werd maandag gesloten voor een periode van drie jaar. "De afspraken die we nu hebben gemaakt doen recht aan de grote inzet van medewerkers in de jeugdzorg", zegt Paul van der Linden, bestuurslid van Jeugdzorg Nederland.

De vakbonden en de werkgeversorganisatie hebben een jaar onderhandeld over de nieuwe cao. Vorige maand organiseerde vakbond FNV nog een staking, onder meer vanwege het uitblijven van een fatsoenlijke cao, de hoge werkdruk en aangekondigde bezuinigingen in de jeugdzorg.

Tarieven

Een doorbraak volgde volgens Jeugdzorg Nederland toen de werkgevers besloten om niet langer te wachten op garanties voor tariefverhoging van de gemeenten. "Daarmee nemen we een risico omdat we de loonstijging nu nog niet betaald krijgen van de gemeenten. We gaan er echter vanuit dat gemeenten alsnog over de brug komen en hun tarieven bijstellen. Ook de gemeenten willen goede jeugdzorg en daarvoor zijn onze professionals keihard nodig. Laten we ze dan ook waarderen naar hun inzet", aldus Van der Linden.

Door: ANP