Jongeren worden het vaakst gepest

Van alle leeftijdsgroepen zijn jongeren in 2021 het vaakst gepest. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut. 

Bij online pesten, ook wanneer dit samengaat met traditioneel pesten, zijn jongeren eveneens het vaakst slachtoffer. Zij worden het meeste gepest door medestudenten of vrienden.

Vooral de combinatie van online en traditioneel pesten heeft veel impact op het welbevinden van jongeren. Zo melden zij twee keer zo vaak last te hebben van depressieve klachten als andere leeftijdsgroepen.

Combinatie

"Het is niet gek dat juist de combinatie van online en traditioneel pesten zo'n impact heeft op jongeren", zegt Mirella van den Burg van het NJi. "Dit is voor jongeren één wereld, die bijna 24 uur per dag en zeven dagen per week doordraait. Kinderen die worden gepest op school of daarna op de sportclub kunnen daar thuis niet van bijkomen. Want daar gebruiken ze hun telefoon voor sociale contacten en kan het pesten doorgaan. Zeker als ze hun telefoon meenemen naar hun slaapkamer en er 's ochtends weer mee opstaan."

Volgens Van den Burg is het belangrijk dat professionals alert zijn op jongeren die gepest worden en hen daar gericht naar vragen. "Wees je wel bewust van het moment waarop je het gesprek voert. Dus niet in een drukke gang, maar bijvoorbeeld in de pauze op school, tijdens het samen klaarzetten van materiaal op de sportclub of tussen leswisselingen. Vraag hoe het met ze gaat of zeg dat je je zorgen maakt. Daarnaast is het belangrijk om als professional ook online aanwezig te zijn, zodat jongeren bijvoorbeeld screenshots van bepaalde interacties kunnen sturen."

Door: Nationale Zorggids