Jongeren slapen vaak te kort en slecht, ouders kunnen hier wat aan doen

Jongeren slapen vaak te kort en slecht. Piekeren, laat slapen, schermgebruik en gebrek aan regels van ouders zijn oorzaken die vaak voorkomen. Ook de verschuiving van het slaapritme tijdens de zomervakantie is van grote invloed. Maandag 22 augustus beginnen de scholen weer in een deel van Nederland en zullen veel jongeren weer moeten wennen aan een nieuw slaap-waakritme. Wat kunnen ouders van pubers doen om de slaap van hun kind te verbeteren? Dat meldt ANP Expert Support.

Te kort slapende pubers voelen zich slaperig overdag, wat weer invloed heeft op hun mentale weerbaarheid en op hun prestaties. Dit kan grote gevolgen hebben voor hun schoolresultaten. Door slaaptekort of slaapproblemen hebben veel pubers problemen met hun geheugen en concentratie. Gelukkig kunnen pubers en hun ouders zelf veel doen om de slaap te verbeteren en hiermee hun prestaties overdag te verbeteren.

Oorzaken

Tijdens de puberteit raken de hersenen tijdelijk uit balans. Zo verschuift de biologische klok, waardoor pubers meer avondmensen worden. Tegelijkertijd worden ze wel ’s ochtends vroeg op school verwacht. Zo bouwen ze een slaaptekort op. Pubers kunnen het dus lang niet altijd helpen dat ze slecht slapen en ‘s ochtends hun bed niet uit te krijgen zijn, maar er is wel wat aan te doen om hun nachtrust te bevorderen. Zo kunnen ouders het volgende doen:

  1. Zorg voor ontspanning in de uren voor het slapen gaan. Maak bijvoorbeeld eens samen met je kind een ommetje. Een mooi moment om gelijk te bespreken wat hem of haar bezig houdt. Zo wordt er in bed minder gepiekerd.
  2. Houdt regelmatige bedtijden aan – laat je puber elke dag op dezelfde tijd opstaan en naar bed gaan. Zo weten de hersenen wanneer het tijd is om te gaan slapen.
  3. Help je puber met het maken van een huiswerkplanning. Structuur helpt om rust te bewaren en om de stress rondom schoolprojecten te verminderen.
  4. Geef het goede voorbeeld: werk niet tot ’s avonds laat en leg op tijd je telefoon weg.
  5. Doe ’s ochtends bij het wakker worden gelijk de gordijnen open en zorg voor voldoende daglicht door de dag heen, daarmee geef je de hersenen het signaal dat de dag is begonnen.
  6. Breng het positief: puberhersenen zijn extra gevoelig voor beloning. Het aanmoedigen van goed gedrag levert vaak meer op dan het afkeuren van ongewenst gedrag.

Door: Nationale Zorggids