Week 33: de coronapil, het zorgakkoord, longkanker & apenpokken

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer de coronapil, het zorgakkoord, het bevolkingsonderzoek longkanker en apenpokken in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Zorgminister Kuipers hoopt dat de coronapil snel beschikbaar is

Zorgminister Ernst Kuipers hoopt de 'coronapil' Paxlovid van farmaceut Pfizer op korte termijn beschikbaar te hebben. De onderhandelingen tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en Pfizer zijn in de "afrondende fase" laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Dinsdag: Verpleegkundigen 'vielen van hun stoel' van concept zorgakkoord 

"We vielen van onze stoel", vat een woordvoerder van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden V&VN de eerste reactie op de uitgelekte concepttekst van het Integraal Zorgakkoord samen. "We zijn extreem verbaasd over wat erin staat."

Woensdag: 400.000 Nederlands krijgen uitnodiging voor bevolkingsonderzoek longkanker

Zo'n 400.000 Nederlanders tussen de 60 en 79 jaar ontvangen komende maanden een uitnodiging voor deelname aan een onderzoek naar de vroege opsporing van longkanker. Het gaat om een studie in Nederland en vier andere Europese landen, gecoördineerd door het Rotterdamse Erasmus MC, zo meldt het ziekenhuis.

Donderdag: Met apenpokken besmette hond leidt tot waarschuwing WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt mensen die besmet raken met het apenpokkenvirus en huisdieren hebben om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Vorige week werd een eerste besmetting bij een hond gemeld nadat het dier bij zijn besmette baasjes in bed had geslapen. Dat zoiets "in theorie" mogelijk was, wisten experts van de WHO. Zo'n besmetting verhoogt de kans op gevaarlijke mutaties.

Vrijdag: Afgelopen week zijn 2840 mensen gevaccineerd tegen apenpokkenvirus 

In de afgelopen week hebben 2840 mensen zich laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Dat is iets minder dan de week ervoor, toen 3465 mensen zo'n preventieve prik haalden. In totaal zijn 8281 mensen ingeënt tegen de ziekte, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong