Onderzoek naar hypnotherapie thuis voor kinderen met langdurige buikpijn

Hypnotherapie kan een mogelijke nieuwe behandeling zijn voor kinderen met langdurige buikpijn. De afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) onderzoekt of hypnotherapie een effectieve thuisbehandeling kan zijn voor kinderen die alleen huisartsenzorg ontvangen. Kinderen tussen de 7 en 17 jaar die al bij de huisarts zijn geweest of nog helemaal niet, kunnen zich voor het onderzoek aanmelden. Dit meldt het UMCG. 

Het is niet ongewoon voor kinderen om langdurig buikpijn te hebben. Vaak gaat het om functionele buikpijn, waarbij de pijn niet wordt veroorzaakt door een afwijking in de organen. Voor deze vorm van buikpijn heeft de huisarts nog geen geschikte behandeling. Over het algemeen worden kinderen naar huis gestuurd met informatie en enige geruststelling. De helft van deze kinderen heeft na een jaar nog steeds last van pijn.

Medische hypnose

Medische hypnose is niet te vergelijken met de showhypnose die je ziet op televisie. Wie medische hypnose ondergaat, gaat eigenlijk dagdromen met en doel, zoals een rustige buik. Ziekenhuizen werken tegenwoordig al meer met hypnotherapie voor mensen met functionele buikpijn. Eerder onderzoek laat al zien dat een thuisbehandeling de buikpijn al bij 75 procent van de kinderen vermindert. Hierdoor verbeter hun kwaliteit van leven en hebben ze minder medische afspraken.

Tweehonderd kinderen tussen de 7 en 17 jaar gezocht

De thuisbehandeling met hypnotherapie bestaat uit vijf luisteroefeningen van een hypnotherapeut. Of dit werkt bij kinderen die enkel bij de huisarts komen is niet bekend. Daarom gaat het UMCG dit onderzoeken, zodat deze behandeling eventueel eerder kan worden ingezet. Hierbij worden kinderen die meedoen aan het onderzoek in twee groepen verdeeld. De ene groep blijft alleen huisartsenzorg ontvangen en de andere groep krijgt naast huisartsenzorg ook hypnotherapie thuis. Het UMCG zoekt tweehonderd kinderen die willen meedoen aan een onderzoek dat nog 2 jaar duurt.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky