Kinderen hebben het goed in Nederland, behalve als ze astmatisch zijn

Nederland scoort nog altijd goed op het gebied van kinderrechten. Op het gebied van zorg en luchtvervuiling scoort Nederland erg slecht. Dat blijkt uit de KidsRights Index die is gepubliceerd in samenwerking met de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dat meldt de NOS. 

Nederland is koploper van Europa als het gaat om luchtverontreiniging. Door de hoge niveaus van luchtvervuiling lijdt één op de vijf kinderen uit Nederland aan astma. Dat is het hoogste aantal van Europa.

KidsRights geeft ook aan dat op veel van de scholen in gebieden met een hoge concentratie luchtverontreiniging kinderen zitten met een lagere sociaaleconomische status.

Lange wachttijden jeugdzorg

Als het gaat om een ‘gunstig klimaat voor de rechten van het kind’ is Nederland, sinds de eerst KidsRights Index van 10 jaar geleden, gezakt van de derde naar de 37ste plaats. Dat heeft zeker te maken met de matige luchtkwaliteit, maar ook met de lange wachttijden in de jeugdzorg. Ook de achteruitgang van de mentale gezondheid van Nederlandse jongeren door onder meer de coronapandemie spelen mee.

Indirecte effecten coronapandemie

De onderzoekers schrijven dat als gevolg van de indirecte effecten van de coronapandemie wereldwijd bijna 286.000 kinderen onder de vijf jaar gestorven zijn. Dat gaat het om verstoringen in de levering van voedsel en medicijnen tot aan de sluiting van gezondheidsklinieken.

Door: Nationale Zorggids