Normal_kelly-sikkema-xn0indwhas4-unsplash__1_

Er is nog maar weinig bekend over hoe kinderen reageren op virussen en bacteriën en hoe het komt dat sommige kinderen veel beter beschermd zijn dan anderen. Met een European Research Council Starting Grant van 1,6 miljoen euro gaan onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) uitzoeken hoe kinderen luchtweginfecties te lijf gaan. Dit meldt het LUMC. 

Onderzoeker Simon Jochems noemt het gek dat kinderen een groot aandeel hebben in de verspreiding van ziekteverwekkers, maar dat er maar weinig bekend is over hoe hun immuunsysteem reageert op luchtweginfecties. Onderzoek richt zich namelijk vooral op volwassenen, mede doordat de onderzoeksmethoden niet geschikt zijn voor kinderen. Jochems wil de lokale immuniteit in de neus van kinderen onderzoeken. Normaal gesproken gebeurt dit met een wattenstaafje in de neus, maar omdat dit voor kinderen erg naar is, wordt dat niet veel gedaan. Een pijnvrij alternatief voor kinderen is een soort filterpapiertje dat met 30 seconden in de neus genoeg materiaal verzamelt.

Immuunsysteem in de neus

Dankzij de ERC-subsidie kan Jochems verschillende projecten starten. Deze onderzoeken worden uitgevoerd in samenwerking met kinderarts Marlies van Houten van het Spaarne Gasthuis ziekenhuis. In één studie die al loopt verzamelen ouders van gezonde kinderen 4 weken lang elke dag een neusmonster. “Hiermee krijgen we een beter beeld van hoe lang het duurt voordat het afweersysteem in actie komt na een infectie, maar bijvoorbeeld ook hoe een bacterie-infectie en virusinfectie elkaar beïnvloeden.” Door alle aspecten van het immuunsysteem in de neus in kaart te brengen, hopen Jochems en collega’s uiteindelijk erachter te komen waarom sommige kinderen wel ziek worden en anderen niet.

Onderzoek in het klaslokaal

In een tweede project gaat Jochems langs basisscholen. “Een belangrijke vraag die we in dit project willen beantwoorden is: hoe verspreidt een virus of bacterie zich in een klas? We gaan drie keer per week langs scholen om materiaal van de kinderen te verzamelen.” Uiteindelijk wil Jochems beter begrijpen wat ten grondslag ligt aan epidemiologische studies, die de verspreiding van ziektes bestuderen. “We willen meer inzicht krijgen in hoe kinderen en ziekteverwekkers interacteren. En wellicht kunnen we in de toekomst het immuunsysteem in de neus zo beïnvloeden dat luchtweginfecties worden voorkomen.”

Door: Nationale Zorggids