Gratis schaatsclinics Thialf - met en zonder handicap samen schaatsen

In de Samen Schaatsen Elfstedentoer, die 18 maart afsluit in schaatstempel Thialf kunnen kinderen van 5 tot 12 jaar een gratis schaatsclinic volgen. Voor kinderen met een fysieke beperking zijn schaatsframes aanwezig. Daarmee kunnen ook zij, vaak voor het eerst in hun leven, meedoen met de ijspret. Tegelijkertijd is er voor trainers een cursus om schaatsframes te gebruiken in hun eigen lessen.

Nederland is een schaatsland; zodra het kan, gaan we massaal het ijs op. Toch zijn er kinderen die nog nooit op de ijzers hebben gestaan. Ook zij moeten minstens één keer kunnen ervaren hoe leuk schaatsen is; dat is waar de Sven Kramer Academy zich voor inzet. En dat vindt ook Stichting het Gehandicapte Kind. Daarom organiseerden zij deze winter de Samen Schaatsen Elfstedentoer. Op ijsbanen door heel Nederland konden kinderen een clinic volgen om het plezier van schaatsen te ervaren. Thialf is de laatste stop van deze toer.

IJspret gegarandeerd

De clinics worden verzorgd door de instructeurs van de Sven Kramer Academy. Kinderen met een fysieke beperking kunnen gebruikmaken van een schaatsframe: een frame met een zitje en drie ijzers. Dankzij deze nieuwe ontwikkeling kunnen kinderen die niet zelfstandig kunnen staan of bewegen, toch glijden over het ijs. Zo kunnen ze, vaak voor het eerst in hun leven, meedoen met de ijspret. Zoals een van de deelnemers aan de Elfstedentoer zei: “Als gehandicapt kind kun je gewoon blij schaatsen. Weer een stapje dichter bij een gewoon kind zijn!”

In Thialf worden 18 maart twee clinics gegeven tussen 14.00 en 16.00 uur. Kinderen met en zonder handicap zijn welkom – want samen is alles leuker. Ze gaan een schaatsspel doen, een parcours afleggen en natuurlijk rondjes maken over de baan. IJspret gegarandeerd! En na afloop krijgen ze een medaille als herinnering. De clinics zijn inmiddels vol; de inschrijving is gesloten.

Door: Nationale Zorggids