Normal_rss_entry-377997

VluchtelingenWerk vraagt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) snel met een plan te komen voor het verbeteren van de kwaliteit van de asielopvang. De organisatie zegt dat in een reactie op een gezamenlijke brief van vier inspecties aan Van der Burg.

Daarin stellen de Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Inspectie van het Onderwijs en de Nederlandse Arbeidsinspectie dat de opvang van asielkinderen nog steeds niet voldoet aan de minimale kwaliteitsnormen en dat dit hun veiligheid en ontwikkeling in gevaar brengt.

"Zij bevestigen daarmee een zeer schrijnende situatie die onze medewerkers en vrijwilligers al geruime tijd met eigen ogen zien. Basale voorwaarden zoals adequate maaltijden en bescherming tegen weersomstandigheden zijn in de noodopvang niet vanzelfsprekend", stelt VluchtelingenWerk.

Te langzaam gehandeld

De organisatie vindt het "onbegrijpelijk" dat de inspecties inmiddels al bijna een jaar zonder succes aandacht vragen voor de positie van kinderen in de asielopvang. Verder wijst VluchtelingenWerk erop dat het gerechtshof in Den Haag in december al oordeelde dat de staat onrechtmatig handelt wat betreft de slechte kwaliteit van de opvang en expliciet aandacht vroeg voor de positie van kinderen.

Door: ANP