Jeugdhulp Friesland heeft nieuwe bestuursvoorzitter: vizier op de toekomst

Nadat bestuurder Johan Krul vertrok vanwege misstanden bij gesloten jeugdzorginstelling Woodbrookers van Jeugdhulp Friesland, trad Hans du Prie aan als interim. Vanaf volgende week is hij weer weg en is Marjolein Bolt officieel de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van de organisatie. Zij werkte eerder bij onder meer Kentalis, Accare, Trajectum en Amerpoort. Dit meldt Omrop Fryslan. 

Ook nieuw in de rvb is Dytmer Hettinga. Samen met Bolt zal hij de pijlen van Jeugdhulp Friesland weer richten op de toekomst. In de toekomstplannen van Jeugdhulp Friesland, is gesloten jeugdhulp geen onderdeel meer van de zorg.

Ook moet er financieel worden ingegrepen, want in 2023 boekte de organisatie in miljoenentekort. Er is sprake van een hoog ziekteverzuim bij de jeugdzorgaanbieder en er is structureel te veel geld gegaan naar extern personeel. In februari werd daarom bekendgemaakt dat er vijftig banen verdwijnen.

Faillissement afgewend

Om een faillissement af te wenden, heeft het ministerie van Volksgezondheid 2,5 miljoen euro uitgeleend en hebben de Friese gemeenten 2,5 miljoen euro aan rekeningen versneld uitbetaald.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky