Xperanza opent locatie in Peize voor jongeren die traject volgden in Spanje

Aan de Groningerweg in Peize wil jeugdzorginstelling Xperanza een locatie openen voor jongeren die vanwege gedragsproblemen een behandeling hebben gekregen in Spanje. De organisatie opereert normaal gesproken vanuit Spanje, om jongeren even uit hun vertrouwde omgeving te halen. Dit meldt RTV Drenthe. 

De jongeren die op locatie in Peize komen, hebben volgens Jolanda Kiesbrink van Xperanza geen verslavingsproblematiek of een criminele achtergrond, maar wel een breed spectrum aan gedragsproblemen. Jongeren die in Nederland buiten de boot vallen, worden maximaal acht maanden in Spanje behandeld. Het gezin komt, als de situatie dat toelaat, een week over. Het concept is bedacht door gz-pyscholoog Evelien von Eije en partner Sander Knol.

Nazorg in Nederland

In Spanje vangen psychologen, gedragswetenschappers, pedagogisch medewerkers en sportcoaches hen op met als doel de jongeren weer terug te laten keren naar hun gezin. Soms blijkt nazorg wel nodig en dat is waarom Xperanza naar een Nederlandse locatie heeft gezocht en het oog is gevallen op Peize. De gemeente Noordenveld heeft al akkoord gegeven op de plannen en de bedoeling is dat omwonenden betrokken blijven bij de verdere ontwikkeling van de locatie. Daar is straks 24-uursbegeleiding en krijgen alle jongeren dagbesteding. De jeugdzorgorganisatie hoopt dit jaar nog in Peize te kunnen neerstrijken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky