Normal_zwanger_zwangerschap_gezin

De meeste Nederlandse vrouwen kiezen ervoor te bevallen zonder middelen tegen de pijn. Bijna de helft van de nieuwe moeders zegt de pijn te zijn vergeten zodra ze hun kindje zagen. Dit meldt Plusonline.

Mama en Zo, een sociaal netwerk voor zwangere vrouwen en moeders in Nederland, deed onderzoek onder 5500 vrouwen. Zij vulden vragen in over hun zwangerschap, de bevalling en de periode vlak na de bevalling. Zeventig procent van de vrouwen zegt geen pijnstilling te hebben gebruikt tijdens de bevalling. Driekwart van de vrouwen vindt dat pijn bij een bevalling hoort, 45 procent vergat de pijn bij het zien van het kindje en dertien procent vond de bevalling te zwaar om te vergeten.
 
Op de vraag of ze zich schamen voor hun lichaam na de bevalling antwoordt veertien procent van de vrouwen met 'ja'. Striae en gewichtstoename zijn daarvan meestal de oorzaak. Net iets minder dan de helft van de vrouwen zegt niet blij te zijn met de veranderingen aan hun lichaam maar is wel trots op wat hun lichaam heeft doorstaan tijdens de zwangerschap en de bevalling.
 
De komst van een kindje verandert ook veel in de relatie tussen de ouders onderling. Voor veel vrouwen komt de partner na de geboorte van een kind op de tweede plek te staan. De helft van de vrouwen zoekt naar een nieuwe balans in het gezin en 45 procent van de stellen maakt geen tijd meer voor elkaar.
 
© Nationale Zorggids