Normal_vaccinatie_prik_naald_inenting_vaccine-in-leg_been_wiki_-c_

Binnenkort beginnen huisartsen weer met de jaarlijkse griepprik toe te dienen aan kwetsbare groepen onder de bevolking. Lareb, het Nederlandse bijwerkingencentrum, gaat aanvullend onderzoek doen naar de bijwerkingen van de prik. Ruim tachtig huisartsenpraktijken werken mee aan het onderzoek. Dat meldt Volkskrant.

De griepprik is bedoeld voor mensen boven de zestig jaar en mensen met hart- en vaatziekten, longziekten, diabetes, nieraandoeningen of een verminderde weerstand door andere ziekten. Ook kinderen tussen de zes maanden en achttien jaar die langdurig pijnstillers gebruiken (voor bijvoorbeeld een chronische darmaandoening) komen in aanmerking evenals zwangere vrouwen met daarnaast een chronische ziekte, mensen met een verstandelijke handicap die in een instelling wonen en bewoners van een verpleeghuis.

Het vaccin bestaat uit een cocktail van virussen die de komende winterperiode rondgaan. Huisartsen zullen hun patiënten vragen deel te nemen aan het onderzoek door een vragenlijst in te vullen. Volgens Lareb kan het inventariseren en in de gaten houden van de bijwerkingen de veiligheid van de griepprik nog beter worden bewaakt.

In 2009 werden veel Nederlanders ingeënt tegen de Mexicaanse griep die wereldwijd heerste. Toen kwamen bij Lareb ruim 4000 meldingen binnen van voornamelijk lichte bijwerkingen.

© Nationale Zorggids