Normal_overgewicht_dik_vet_obesitas

Elke kilo die een moeder aankomt tijdens de zwangerschap draagt bij aan een hoge body mass index (BMI) van het toekomstige kind op de lange termijn. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers die hun studie publiceerden in Plos Medicine. Dat meldt Medisch Contact.

Al eerder werd aangetoond dat gewichtstoename tijdens de zwangerschap resulteert in een hoog BMI van het kind, maar tot nog toe was niet duidelijk waarop de relatie tussen zwaarlijvige moeders en de BMI van hun kinderen precies berust.

De onderzoekers verzamelden data van 42.133 moeders die meer dan één kind hebben gekregen tussen 2003 en 2011 en keken vervolgens naar de BMI van deze 91.000 kinderen op bijna 12-jarige leeftijd. De BMI van kinderen van dezelfde moeder werden met elkaar geleken. Door de onderzoekers werd een bijna lineair verband gevonden tussen de gewichtstoename van de moeder tijdens de zwangerschap en de BMI van deze kinderen. Elke kilo die de moeder tijdens de zwangerschap aankwam, resulteerde in een BMI-verhoging van 0,014 kg/m2. Daarnaast werd het eerdere aangetoonde verband tussen de gewichtstoename tijdens de zwangerschap en het geboortegewicht bevestigd door de resultaten.

Een mogelijke verklaring is dat de eetgewoonten van moeders een zodanige invloed hebben op de intra-uteriene ontwikkeling van de hersenen en het metabolisme van het ongeboren kind dat het een hoger risico op obesitas heeft.

© Nationale Zorggids