Normal_slaap_slapen_ogen_dicht_vrouw_depressie

Sommige moeders leven na de geboorte van hun kind op een roze babywolk terwijl anderen soms neerslachtig worden en in een postnatale depressie kunnen raken. Uit onderzoek blijkt dat eerdere mentale problemen het risico op een postnatale depressie verhogen. Dat meldt GGZ Nieuws.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de vrouwen, die last krijgt van depressieve gevoelens na de geboorte van hun kind, eerder te maken heeft gehad met mentale gezondheidsproblemen. Vrouwen die voorafgaand aan de zwangerschap kampen met mentale problemen hebben een twee keer zo grote kans op een postnatale depressie. Voor vrouwen die tijdens hun zwangerschap mentale problemen ervaren is het risico op een postnatale depressie elf keer zo groot. Mentale gezondheid lijkt dus een goede voorspeller voor het krijgen van een postnatale depressie. Vrouwen doen er goed aan om het aan hun arts te melden wanneer zij mentale problemen hebben of hebben gehad, zodat zij op tijd hulp krijgen tijdens en na de zwangerschap.

Naast de mentale gezondheid zijn er nog andere factoren die het risico op depressieve gevoelens tijdens en na de zwangerschap kunnen beïnvloeden. Zo kunnen erfelijkheid, hormonen en stress een rol spelen, maar ook complicaties tijdens de zwangerschap, leeftijd en ras.

© Nationale Zorggids