Normal_images__4_

Amsterdam was de eerste plaats waar baby's modenamen kregen in plaats van de traditionelere namen. Vanaf de jaren '70 braken de Amsterdammers de namentraditie en begonnen steeds meer kleintjes een populaire naam te krijgen. Dit meldt het Parool naar aanleiding van onderzoek van het Meertens Instituut. 

In 2013 was de meest voorkomende naam voor de kleine heertjes uit Amsterdam 'Adam'. Zijn traditioneel vrouwelijk partner 'Eva' hebben de Amsterdammers echter ingeruild voor de hedendaagse naam 'Mila'. 
 
De eerste modenaam die Amsterdam veroverde was 'Sandra'. In 1970 was dit de populairste meisjes naam in de hoofdstad. 'Marcel' was in dit jaar het populairst voor jongens. Voor die tijd, vanaf 1880 tot de jaren '70, waren de traditionele namen 'Maria' en 'Johannes' het populairst, niet alleen in Amsterdam maar in heel Nederland. 
 
Tussen 1980 en 2000 waren de namen 'Kim', 'Robin' en 'Eva' het meest in trek onder de vrouwelijke nakomelingen. 'Micheal' was de naam die de meeste Amsterdamse jongens kregen tussen 1980 en 1990. In 2000 werd 'Mohammed' het meest populair. 
 
De rest van Nederland volgde wat langzamer met de modenamen. Pas in 2000 maakte 'Maria' plaats voor 'Sanne', terwijl 'Johannes' verstoten werd door 'Kevin' in 1990. 'Tess' is anno 2013 het meest populair voor de meisjes en 'Thomas' en 'Sem' voor de Nederlandse jongetjes. 
 
© Nationale Zorggids