Normal_kleren_broek_jeans_kleding

Mannen die een kinderwens hebben doen er goed aan om hun mobiele telefoon niet in hun broekzak te dragen. Volgens Britse onderzoekers van de Universiteit van Exeter is het mogelijk dat de straling van het apparaat een ongunstige invloed heeft op de kwaliteit van sperma. Dat meldt de Telegraaf.

In Westerse landen is het voor ongeveer veertien procent van de stellen moeilijk om zwanger te worden. Daarnaast lijkt de spermakwaliteit bij mannen in verschillende landen achteruit te gaan. Omdat de reden hiervoor nog niet is gevonden, onderzochten de Britse onderzoekers of er een verband bestaat tussen de afnemende kwaliteit van sperma en de nabijheid van een mobiele telefoon.

Hiervoor analyseerden zij tien eerdere studies, waarvoor in totaal 1492 proefpersonen zijn gebruikt. De onderzoekers keken naar de beweeglijkheid, de levensvatbaarheid en de concentratie van het sperma. Van de controlegroepen had 50 tot 85 procent van de mannen normaal bewegend zaad.

De onderzoekers vonden een verband tussen de blootstelling aan een mobiele telefoon en de beweeglijkheid van sperma: bij telefoondragers bleek de beweeglijkheid met acht procent gedaald. Een vergelijkbaar effect was te zien voor wat betreft de levensvatbaarheid van het sperma. De concentratie van het sperma liet geen opvallende verschillen zien.

© Nationale Zorggids