Kind krijgt poliovaccinatie
In Amsterdam vindt van 25 juni tot en met 27 juni het tweede Europese poliocongres plaats. Op het 'Post-Polio Syndrome – a condition without boundaries'-congres wordt stilgestaan bij het besmettingsgevaar van polio in bijvoorbeeld Nederland. Bestrijding, onderzoek en kennisoverdracht van de kinderverlamming komen aan bod. Het congres wordt mede georganiseerd door het AMC en het Prinses Beatrix Spierfonds, zo meldt het Spierfonds. 
 
Polio 
Polio is een virus dat de grijze massa in de ruggenmerg aantast. In de chronische fase is de ziekte ongeneeslijk en leidt deze onder meer tot verlamming, spierzwakte en bij groeiende kinderen tot misvormingen. “Polio is extreem besmettelijk. Eén persoon in een vliegtuig die het virus zonder symptomen mee draagt kan genoeg zijn voor een uitbraak. Daarom is het zaak dat de aandacht voor deze ziekte niet verslapt.” aldus Prof. dr. Nollet. Ook in Nederland is het risico op nieuwe uitbraken onverminderd; hiervoor hoeft het virus alleen maar in aanraking te komen met niet-ingeënte personen. Het vaccin tegen polio is daarom opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma in Nederland; wanneer kinderen tussen de 6 en 9 weken oud zijn kunnen zij al hun eerste inenting tegen de verlammende ziekte krijgen door middel van de eerste DKTP-pil. 
 
Het congres
Er worden zo'n 400 internationale deelnemers verwacht op het congres, waaronder revalidatieartsen, neurologen, fysiotherapeuten, onderzoekers en patiënten. Het congres richt zich op zowel behandelaars als patiënten. Wetenschappers gespecialiseerd in het postpoliosyndroom (PPS) zullen spreken, zoals prof. dr. Frans Nollet en prof. dr. Marianne de Visser, hoogleraar neurologie in het AMC. Daarnaast worden er speciale sessies en workshops georganiseerd voor PPS-patiënten waarbij informatie over onderzoeksresultaten en klinische zorg behandeld worden. 
 
Doel
Kennisuitwisseling om de zorg voor de gevolgen van polio en het postpoliosyndroom wereldwijd te verbeteren is het hoofddoel van het congres. Daarnaast willen de initiatiefnemers de aandacht blijven vestigen op het belang van uitroeiing van het poliovirus. Ook streeft het congres naar het vormen van wereldwijde samenwerkingsverbanden. 
 
Zie voor meer informatie www.polioconference.com. 
 
© Nationale Zorggids