Normal_gluten

Baby’s blijken niet beter beschermd tegen glutenziekte (coeliakie) wanneer ze al op jonge leeftijd gluten krijgen. Ook het geven van borstvoeding biedt baby’s geen extra bescherming tegen deze ziekte. Dat blijkt uit een Europees onderzoek onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Op grond van eerder onderzoek werd gedacht dat het geven van kleine hoeveelheden gluten op jonge leeftijd coeliakie kan voorkomen, vooral wanneer dit gebeurt gedurende de periode van borstvoeding. Het afweersysteem zou op deze manier wennen aan gluten en hier later niet op reageren met een schadelijke afweerreactie. Deze aanpak blijkt niet te werken.

Aan het onderzoek deden bijna 950 kinderen uit acht landen mee die door erfelijke belasting een verhoogde kans op coeliakie hebben. De helft van de kinderen kreeg op de leeftijd van vier tot zes maanden dagelijks 100 milligram gluten in de voeding. Op driejarige leeftijd had 5,9 procent van deze kinderen de diagnose coeliakie. De andere helft kreeg gedurende die periode een placebo (nepmiddel) en kreeg voor het eerst gluten op de leeftijd van zes maanden. In deze groep had 4,5 procent coeliakie. 'Geen significant verschil', oordeelt Europese coördinator en onderzoeksleider dr. Luisa Mearin, kinderarts-maag-darm-leverziekten in het LUMC. Ook borstvoeding blijkt geen bescherming te bieden tegen coeliakie.

Ongeveer een op de honderd mensen heeft coeliakie. De glutenziekte komt bij vrouwen twee keer vaker voor dan bij mannen. De behandeling van coeliakie bestaat uit een levenslang glutenvrij dieet. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe en andere granen. Coeliakie ontstaat vaak al jong, maar kan zich ook op latere leeftijd openbaren. Mogelijke symptomen van coeliakie zijn diarree, een opgezette buik, bloedarmoede en bij kinderen vertraagde groei. Ook minder specifieke klachten, zoals vermoeidheid en buikpijn, kunnen bij de ziekte passen.

© Nationale Zorggids