Normal_ruggenprik

Het aantal vrouwen dat kiest voor een ruggenprik is de afgelopen jaren bijna verviervoudigd. In 2003 koos nog vijf procent van de vrouwen voor een ruggenprik, in 2013 is dat percentage opgelopen naar negentien procent. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse organisatie van Verloskundigen. 

Vrouwen die bevallen van hun eerste kind krijgen vaker een ruggenprik toegediend dan vrouwen die bevallen van hun tweede of volgende kind. In 2013 kreeg 29 procent van de vrouwen die beviel van hun eerste kind een ruggenprik, tegenover tien procent van de moeders die van hun tweede of volgende kind beviel.

Vorige maand werd bekend dat vrouwen die tijdens de bevalling pijnstilling in de vorm van een ruggenprik kregen tevredener zijn over de pijnbestrijding dan vrouwen die de morfineachtige pijnstiller remifentanil kregen. De vrouwen met ruggenprik hadden daarnaast gemiddeld minder pijn.

Nederland is één van de weinige Europese landen waar de ruggenprik niet standaard wordt aangeboden. Vrouwen in Nederland kunnen alleen op verzoek een ruggenprik krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat een ruggenprik leidt tot bijwerkingen voor de moeder en de baby.

© Nationale Zorggids