Logo_fiom_logo

Steeds meer donorkinderen gaan op zoek naar hun donor of halfbroers- en zussen. Deze mensen, die zijn geboren met behulp van anoniem donorzaad, melden zich aan bij Fiom KID-DNA Databank. Dat blijkt het uit jaarverslag van deze databank, meldt De Telegraaf. 

Vorig jaar meldden zich 89 mensen bij de databank, van wie 56 donorkinderen. In 2013 waren dat nog respectievelijk 50 en 34 donorkinderen. “We zien dat donorkinderen graag willen weten van wie ze afstammen”, zegt beleidsmedewerker Hans van Hooff. “Ze vragen zich af op wie ze lijken en waar hun karaktereigenschappen vandaan komen. Ook willen ze weten of er nog meer kinderen van dezelfde donor zijn en wat was het motief van de donor was om sperma af te staan. Vaak hoeven ze de donor maar één keer te ontmoeten. Ze zijn niet op zoek naar een vaderfiguur."

Om donorkinderen te helpen in hun zoektocht naar hun donor, heeft Fiom in samenwerking met het Canisius-Welhelmina Ziekenhuis de databank ontwikkeld, die in december vijf jaar bestaat. Donorkinderen hebben namelijk veel moeite om hun donoren op te sporen, omdat tot 1 juni 2004 sperma anoniem gedoneerd kon worden. 40.000 kinderen zijn tot die tijd verwerkt met behulp van een dergelijke zaaddonor. Tot nu toe hebben 730 personen een DNA-profiel laten maken en dat leidde tot eind 2014 tot 93 matches.

© Nationale Zorggids