Normal_leukemie

Een Britse baby met leukemie is door een nieuwe bijzondere vorm van immuuntherapie genezen. Artsen zijn enthousiast en mocht de ziekte wegblijven bij het kindje, dat is dit het eerste succes voor een nieuw soort gentechniek. Dat meldt de Volkskrant. 

De baby genaamd Layla was al opgegeven maar is toch gered door de nieuwe behandeling. Experts hebben hoge verwachtingen van de immuunthereapie. Bij immuuntherapie worden afweercellen uit het lichaam van de patiënt gehaald en genetisch 'omgebouwd' zodat ze kankercellen aanvallen. Dit is meestal omslachtig, duur en juridisch lastig.

De nieuwe techniek zou deze problemen direct oplossen, want er wordt niet gewerkt met cellen van de patiënt zelf, maar met die van een donor. Die worden genetisch zo omgebouwd dat ieder patiënt er baat bij kan hebben. Toch is het verstandig om het enthousiasme te temperen, omdat het nog afwachten is of leukemie bij Layla terug gaat komen.

De behandeling is nog niet in Nederland beschikbaar. “Ik durf te zeggen dat ons land begint achter te lopen in het klinisch implementeren hiervan", zegt emeritus hoogleraar gentherapie en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cel- en Gentherapie Gerard Wagemaker. “Op dit moment ontbreekt het ons gewoon aan het geld om dit soort technieken in de klinieken te krijgen.”

Layla was nog maar drie maanden oud toen er lymfatische leukemie bij haar werd geconstateerd. Behandelingen sloegen niet aan en daarom gaven artsen het kindje op. Zij probeerden vervolgens de nieuwe techniek, nu nog getest op muizen, als laatste strohalm en Layla begon na twee weken tekenen van herstel te tonen. Drie maanden later lijkt ze volledig van leukemie verlost te zijn. 

© Nationale Zorggids