Normal_baby

Babyluikjes moeten verboden worden. Dat zegt Unicef Nederland, het kinderfonds van de Verenigde Naties. Babyluikjes kunnen gebruikt worden door moeders om hun pasgeboren baby te vondeling te leggen. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid ziet de nadelen van de babyluikjes. Dit schrijft Trouw.

In Nederland bestaan op dit moment vier vondelingenkamers bij particulieren thuis in Groningen, Middelburg, Oudenbosch en Papendrecht. Dat is een initiatief van de Stichting Beschermde Wieg van Barbara Mulder. Als eerste ziekenhuis van Nederland opent het Isala ziekenhuis in Zwolle volgend jaar ook een vondelingenkamer. 
 
Directeur Jan Bouke Wijbrandi van Unicef wil de babyluikjes verbieden, “want het kind heeft er recht op te weten wie het is”. Een ander nadeel van de babyluikjes is, dat de moeders anoniem blijven en er dus geen hulp kan worden geboden als dit nodig mocht zijn. Staatssecretaris Van Rijn deelt de mening van Wijnandi dat door de babyluikjes een kind niet kan weten van wie hij afstamt.
 
Het te vondeling leggen van een baby is strafbaar, maar de babyluikjes worden gedoogd. Vorig jaar werden volgens de lijst van het kenniscentrum Nidaa vijf dode baby's gevonden en één vondeling. Dit jaar staat de teller op twee overleden baby's en twee vondelingen. 
 
© Nationale Zorggids