Normal_baby_kraamzorg_3453452

Wanneer goede voorlichting wordt gegeven over leefstijl tijdens de zwangerschap, kunnen mogelijk honderden doodgeboortes per jaar voorkomen worden. Dat stelt Jan Jaap Erwich, hoogleraar Verloskunde aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hij ziet nog veel ruimte voor verbetering onder zwangere vrouwen. Dit meldt Gezondheid & Co.

Ieder jaar overlijden zo'n 1600 baby's vlak voor of na de geboorte. Een deel hiervan had ernstige aangeboren afwijkingen, maar ongeveer 350 baby's waren tijdens de laatste controle nog gezond. Dat houdt in dat er bijna iedere dag een baby doodgeboren wordt terwijl dat volgens hoogleraar Erwich door goede voorlichting voorkomen had kunnen worden.

Het geven van voorlichting zou een goede aanpak kunnen zijn om doodgeboortes terug te dringen. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met een lage sociaaleconomische status en allochtone vrouwen zich niet altijd bewust zijn van de gevaren tijdens hun zwangerschap. Voorlichting kan deze vrouwen helpen om problemen te voorkomen, en complicaties op tijd op te merken.

Niet alle vrouwen weten dat zij foliumzuur moeten slikken tijdens de zwangerschap, en zelfs al voor de zwangerschap daarmee moeten beginnen. Ook is er veel onduidelijkheid over de gezondheidsrisico's van roken, drinken en het nuttigen van rauwe vleeswaren en kazen tijdens de zwangerschap. Hierdoor kunnen infecties en complicaties tijdens de zwangerschap ontstaan die de gezondheid van de baby kunnen schaden, of zelfs kunnen leiden tot doodgeboorte.

Door bezuinigingen in de zorg blijkt het lastig om de kwetsbare groep vrouwen te bereiken via voorlichting. Toch zijn er al wel stappen in de goede richting gezet. Tussen 2000 en 2010 is het aantal doodgeboortes aanzienlijk gedaald. Dit komt mogelijk door structurele veranderingen in de zorg en betere samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen. Ook wordt tegenwoordig in ieder ziekenhuis volgens protocol besproken wat er bij elke doodgeboorte is misgegaan en of de dood voorkomen had kunnen worden.

© Nationale Zorggids