Normal_stewardess

Nederlandse stewardessen maken zich zorgen om het zikavirus. Het virus is voor ongeboren baby's en zwangere vrouwen gevaarlijker dan gedacht en de overdracht van het virus blijkt ook anders te zijn dan voorheen werd verondersteld. Sommige stewardessen met kinderwens willen het risico niet meer lopen. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Vakbond FNV Cabine stuurde vorige week een brandbrief naar de KLM betreffende het zikavirus. De bond vindt het statement over het virus te summier, er staat namelijk in dat zika geen impact heeft op het KLM-netwerk. “De zorg van collega's die zwanger willen worden of dat in een vroeg stadium zijn, worden hiermee niet weggenomen”, zeg FNV Cabine-woordvoerder Harrie Lindelauff. KLM zegt de zika-ontwikkelingen in de gaten te houden en heeft hierover contact met diverse gezondheidsinstanties. Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij laat weten dat zwanger personeel niet op zikabieden vliegt.

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over zika, wel staat nu vast dat de placenta en het zenuwstelsel van ongeboren baby's beschadigd kan raken. Een kleine studie laat zien dat 30 procent van de baby's van zwangere vrouwen besmet met zika ernstige afwijkingen hebben. Naast microcefalie is er kans op blindheid en schade aan het zenuwstelsel. Ook blijkt dat het virus seksueel overdraagbaar is. 

©Nationale Zorggids