Normal_baby_fles_1

Moedermelk zorgt er voor dat de hersenen van premature baby's groter worden. Dat blijkt uit onderzoek van de Washington University School of Medicine, waarbij 77 vroeggeboren baby's met elkaar werden vergeleken, meldt RTL Nieuws.

Tijdens het onderzoek werd bijgehouden hoeveel moedermelk de pasgeboren baby's kregen tot de uitgerekende geboortedatum en hoe de hersenen zich daarbij ontwikkelden. Om de ontwikkeling van de hersenen te kunnen volgen maakten de onderzoekers scans. Wat bleek was dat baby's die voor meer dan de helft van de dagelijkse voeding moedermelk kregen, beduidend grotere hersenen hadden dan baby's die op een dag minder kregen. Ook was de hersenschors zichtbaar groter, dit deel van de hersenen wordt gebruikt voor informatieverwerking, spraak en handelingen.

De hersenen van premature baby's zijn kleiner of te klein omdat hun hersenen nog niet volgroeid zijn bij geboorte. Deze te kleine hersenen kunnen voor neurologische problemen zorgen. De Amerikaanse onderzoekers blijven de 77 onderzochte baby's enkele jaren volgen zodat ze goed kunnen beoordelen wat het exacte effect is van moedermelk op de ontwikkeling van het kind. 

©Nationale Zorggids