Normal_vader_papa_baby

Ongehuwde stellen moeten het ouderlijk gezag van de vader apart regelen, maar te weinig ouders zijn hiervan op de hoogte. De D66 vindt dat ongetrouwde vaders automatisch gezag over hun kind moeten krijgen als zij het erkennen. Daarom komt het met een initiatiefwetsvoorstel. Dat meldt NOS.

Getrouwde ouders krijgen automatisch gezag over het kind, maar bij ouders die dat niet zijn wordt dat enkel toegekend aan de moeder. In Nederland zijn er veel gezinnen waarbij het gezag niet goed is geregeld. “Te weinig ouders weten dat je dit gezag apart moet regelen als je niet getrouwd bent. Dit onlogische en oneerlijke verschil tussen gehuwde en ongehuwde vaders willen we aanpakken”, zegt D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Uit statistieken blijkt dat de meeste eerstgeboren kinderen sinds 2012 niet meer in een huwelijk worden geboren. Daarom is de huidige regeling verouderd, vindt D66. De partij begrijpt van juristen dat bij stellen die het ouderlijk gezag niet goed hebben vastgelegd en vervolgens uit elkaar gaan, op juridisch vlak veel problemen ontstaan. Het verschilt per gemeente of zij ongetrouwde ouders wijzen op de te nemen stappen. Omdat de voorlichting daarin erg verschilt weten veel ouders niet hoe ze dergelijke zaken moet regelen. 

©Nationale Zorggids