Normal_baby__hand__geboorte

Vorige week werd voor de eerste keer in Nederland de vondelingenkamer van stichting Beschermde Wieg gebruikt. Een vrouw in Groningen droeg haar kind over aan vrijwilligers van de stichting. De pasgeboren baby verblijft nu bij een pleeggezin. Inmiddels is de Raad van de Kinderbescherming op de hoogte gebracht van de gebeurtenis en wil het achterhalen wat er precies heeft plaatsgevonden en wie erbij betrokken waren. Dat meldt NOS.

Een kind te vondeling leggen is volgens de wet verboden. Een moeder die dat doet kan een gevangenisstraf van maximaal 4,5 jaar opgelegd krijgen. De politie is naar de vrouw op zoek en wil van haar weten of ze het kind vrijwillig heeft afgestaan. Ook onderzoekt het of ze zich in een veilige situatie bevindt. De Raad van de Kinderbescherming laat weten dat de vrouw een bijzondere bevalling had en vindt het daarom nog te vroeg om te spreken van een vondeling. 

Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming is het niet nodig om de moeder of de stichting strafrechtelijk te vervolgen. “Die benadering biedt geen oplossing voor problemen van deze categorie zwangere vrouwen en hun kinderen. Daarnaast moet het nodeloos criminaliseren van het optreden van mensen met goede bedoelingen voorkomen worden”, zegt een woordvoerder van de raad. Het advies van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming is daarom ook om vondelingenkamers niet te verbieden, ondanks dat het hier geen voorstander van is.

Hoeveel vondelingen er jaarlijks zijn is onbekend, zegt hoogleraar familierecht Paul Vlaardingerbroek. Gemiddeld worden er één of twee kinderen per jaar te vondeling gelegd, maar er zijn ook zaken waar de vondeling nooit gevonden wordt. Ook Vlaardingerbroek is niet enthousiast over de vondelingenkamers. Omdat vondelingenkamers het gemakkelijker maken voor moeders om afstand te doen van hun kind, vreest hij dat veel moeders er spijt van zullen krijgen. Hij is van mening dat er voldoende instanties zijn waar vrouwen anoniem terecht kunnen en ziet het initiatief van Beschermde Wieg als een 'achterweg'. 

©Nationale Zorggids