Normal_kindermisbruik__kinderporno__kind__baby__handen__moeder__ouders__geboorte

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft een dodelijk incident verzwegen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De pasgeboren baby Luna overleed twee jaar geleden tien dagen na de bevalling. Toen Luna’s moeder 36 weken zwanger was bleek zij een placenta te hebben die uit twee delen bestaat. Bloedvaten kunnen hierdoor anders lopen dan normaal, een riskante afwijking, zo bleek. Het ziekenhuis had een echo moeten maken om te bekijken of de bloedvaten bij de vliezen inlopen. Indien dat zo was, zou een bloedvat kunnen scheuren zodra de vliezen braken. Deze echo werd echter nooit gemaakt. Dat meldt RTL Nieuws.

Doordat deze echo nooit is gemaakt, komt het meisje met een flinke hersenbeschadiging ter wereld. Duidelijk is dat ze het niet zal overleven. De ouders van Luna zijn verwikkeld in een strijd met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het ziekenhuis. Want het ziekenhuis ontkent dat er fouten zijn gemaakt: het overlijden vam het meisje was niet te voorkomen, zo luidt de conclusie. Het interne onderzoek wordt naar de IGZ opgestuurd, hierin staat dat het overlijden van de baby geen calamiteit is. Omdat het ziekenhuis geen lessen lijkt te trekken uit het incident, moet het van de IGZ een uitgebreid calamiteitenonderzoek doen.

Conclusie van het onderzoek is dat er een ‘mogelijk vermijdbare menselijke fout’ is gemaakt. De artsen maakten een verkeerde inschatting toen ze het hartfilmpje van Luna zagen tijdens de bevalling. Maar omdat het een zeldzaam afwijkend hartfilmpje was, wordt dit de artsen niet aangerekend. Wat wel als zeer onzorgvuldig wordt beschouwd is het niet onderzoeken van de afwijkende placenta. Het ziekenhuis hoeft verder geen maatregelen te nemen, zo concludeert het IGZ. Luna’s ouders willen dat de inspectie het onderzoek heropent.

In een reactie op het onderzoek laten twee gynaecologen aan RTL Nieuws weten dat er een speciale taskforce moet komen als een baby overlijdt na een medische misser. De inspectie moet deze taskforce bestaande uit artsen en verloskundigen direct kunnen inschakelen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids