Normal_baby__hand__geboorte

Wat is de betekenis van het medisch beroepsgeheim van de arts in de gevallen waarin een vrouw, die onder zijn begeleiding is bevallen, anoniem afstand wil kunnen doen van haar kind? Saskia Houten student Gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam concludeerde dat het medisch beroepsgeheim voor de afstammingsinformatie van een vondeling gaat. Dat meldt het Nederlandse Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen (NIDAA).

Indien er op dat moment een conflict ontstaat tussen het belang van het kind op zijn of haar afstammingsgegevens en het belang van het handhaven van het medisch beroepsgeheim zal de arts ten alle tijden moeten blijven zwijgen op basis van zijn medisch beroepsgeheim. Dat meldt het Nederlandse Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen (NIDAA). Er is namelijk geen sprake van een conflict van plichten waarbij hij een afweging dient te maken, maar sprake van twee zwaarwegende belangen die tegen elkaar moeten worden afgewogen door de rechter.

Het NIDAA is het onafhankelijke, niet-politieke en niet-religieuze kenniscentrum over de vier vormen van anoniem afstand doen: te vondeling leggen, babydoding, zusmoederschap (baby wordt aangegeven als het nieuwe broertje/zusje binnen het eigen gezin), en illegale opneming (baby wordt aangegeven als het nieuwe kind in een ander gezin). De gehele scriptie is te downloaden op de website van het NIDAA.

Door: Redactie Nationale Zorggids