Normal_vliegtuig_vliegen

Een hoogzwangere Nederlandse vrouw mag niet terugvliegen naar Amsterdam omdat medewerkers van Qatar Airways haar zogenoemde fit2flyverklaring niet voldoende vinden. Een lokale arts moet haar een gezondheidsverklaring geven, maar deze is nog niet binnen. Tot die tijd zit ze vast en hoopt ze dat ze niet hoeft te bevallen op het eiland. Dat meldt RTL Nieuws.

Voor de reis vroeg de zwangere Ellen op Schiphol meerdere malen of haar verklaring voldoende was om ook mee terug te vliegen vanaf Bali. Daar verzekerde een medewerker van Qatar Airways haar dat dat geen probleem was. Maar afgelopen zondag, de dag dat ze terug ze vliegen, krijgt ze bij de incheckbalie te horen dat ze niet mag terugvliegen. Samen met haar man is ze teruggegaan naar de gehuurde vila en daar wacht ze nu nog steeds. “Ik heb contact gehad met mijn verzekeraar Interpolis. Die zijn hard aan het werk om te zorgen dat ik kan terugvliegen. Ik ben inmiddels iets meer gerust”, vertelt Ellen aan RTL Nieuws. 

Zwangere vrouwen die op vakantie gaan met het vliegtuig mogen dat vaak nog tot de 36ste week van de zwangerschap. Echter is dat niet bij iedere vliegtuigmaatschappij hetzelfde. Het veiligste is om in het tweede trimester van de zwangerschap te vliegen. De kans op vroeggeboorte is dan klein, bovendien is de kans op een spontane abortus tegen die tijd veelal voorbij. Zwangere vrouwen mogen na 36 weken niet meer vliegen omdat het enkele risico’s met zich meebrengt, waarvoor een vliegtuigmaatschappij niet verantwoordelijk wil zijn. Het is altijd aan te raden om een gezondheidsverklaring mee te nemen naar het vliegveld, ongeacht de vliegtuigmaatschappij of week van de zwangerschap.

Door: Redactie Nationale Zorggids