Normal_dna_1

Fiom, specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen, roept spermadonoren van het eerste uur op om zich in te schrijven bij de KID-DNA Databank. Donorkinderen kunnen via deze databank informatie vinden over hun achtergrond. Tussen 1948 en 2010 konden spermadonoren, indien gewenst, anoniem blijven. In ruim zestig jaar tijd zijn er zo’n 40.000 kinderen door een anonieme zaaddonor verwerkt. Al deze kinderen kunnen terecht bij de KID-DNA Databank. Dat meldt NOS.

Sinds de oprichting van de databank in 2010 zijn 145 personen gematcht. Jaarlijks melden ongeveer 25 donorvaders zich, FIOM roept donoren van het eerste uur op om zich alsnog te laten registeren. “Sommige donoren zijn al in de 80 of 90. Als die niet reageren voordat ze overlijden, wordt het voor een donorkind onmogelijk om zijn of haar donor te vinden”, zegt FIOM-beleidsmedewerker Hans van Hooff. Ook in juni deed FIOM een soortgelijke oproep, dat leverde tien nieuwe meldingen op. Een donor kan meerdere matches opleveren. Zo kunnen bijvoorbeeld ook halfbroers- en zussen elkaar vinden.

Op dit moment staan er meer dan 600 kinderen in de databank. Waarschijnlijk is dit aantal zo laag doordat veel kinderen niet weten dat ze een donorvader hebben. Vroeger werd ouders verteld om het voor kinderen geheim te houden dat ze door een zaaddonor zijn verwekt. Ongeveer een derde van de 40.000 donorkinderen met een anonieme vader weet dat hij of zij donorkind is.

Van Hooff snapt dat er een financiële drempel is voor spermadonoren om zich aan te melden. Inschrijving in de DNA-databank kost 150 euro. Van Hooff hoopt dat donoren zich in de toekomst gratis kunnen registeren, maar daarvoor is een bijdrage nodig van het  ministerie van Volksgezondheid of er is andere fondsenwerving voor nodig. Voor donorkinderen is registratie nog duurder: 250 euro. Desondanks is FIOM trots op de tot nu toe behaalde resultaten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids