Logo_rivm__logo

Het RIVM heeft klachten geanalyseerd van vrouwen die zijn gesteriliseerd met de Essure-implantaten. De vrouwen die klachten hebben gemeld geven aan dat deze klachten, zoals pijn en vermoeidheid, hun dagelijks leven negatief beïnvloeden. Sommige klachten zijn mogelijk toe te wijzen aan de plaatsing van Essure, bij andere klachten is het moeilijker om een direct verband te leggen. Dat meldt RIVM.

Essure is een sterilisatiemethode die bestaat uit metalen veertjes die via de baarmoeder in beide eileiders worden gebracht waardoor deze na ongeveer 3 maanden dichtgroeien. Het voordeel van deze sterilisatiemethode is, in vergelijking met de traditionele afsluiting van de eileiders, dat er geen chirurgische ingreep voor nodig is. 

Het aantal gemelde klachten komt van ruim 1,5 procent van de circa 30.000 vrouwen die in Nederland met Essure zijn behandeld. De meest genoemde klachten zijn pijn en vermoeidheid. Bij de pijnklachten gaat het vooral om de buik, de rug en het hoofd. Daarnaast worden hevige bloedingen tijdens en tussen de menstruatie, stemmingswisselingen, geheugenverlies en concentratieproblemen gemeld. Het werkelijke aantal vrouwen met klachten is onbekend. 

Sommige klachten zijn mogelijk toe te wijzen aan de plaatsing van Essure, zoals bepaalde pijnklachten. Bij andere klachten is het moeilijker om een direct verband te leggen omdat er ook andere zaken van invloed kunnen zijn, zoals stoppen met de pil waardoor menstruatieklachten kunnen verergeren. Daarnaast komen verschillende klachten, bijvoorbeeld gewichtsschommelingen en urinewegproblemen, ook met enige regelmaat voor bij vrouwen die geen Essure hebben.

Veel vrouwen geven aan dat deze klachten hun dagelijks leven negatief beïnvloeden. Ze voelen de veertjes zitten of ervaren beperkingen bij het bewegen. Verder kunnen ze de dagelijkse taken en de zorg voor kinderen vaak minder goed uitvoeren. Sommige vrouwen geven aan dat hun relatie lijdt onder de ontstane problemen. Bij 16 procent van de vrouwen die klachten gemeld hebben, is Essure verwijderd naar aanleiding van de klachten en 38 procent heeft een afspraak gemaakt om dat te laten doen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de uitkomsten van het onderzoek voorgelegd aan de NVOG. Deze zegt de klachten serieus te nemen en gaat extra aandacht besteden aan goede voorlichting. De NVOG is een onderzoek gestart om te achterhalen of de klachten die vrouwen ervaren verdwijnen of verminderen na verwijdering van Essure. De IGZ pleit voor Europees onderzoek naar de sterilisatiemethode. 

Door: Redactie Nationale Zorggids