Normal_rss_entry-57464

Ouders krijgen de mogelijkheid om een doodgeboren kindje te registreren in de gemeentelijke basisregistratie (BRP). Dat hebben de ministers Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie maandag toegezegd.

De registratie is op vrijwillige basis. Ouders krijgen de keuze, ook met terugwerkende kracht, of hun doodgeboren kind in de basisregistratie wordt opgenomen. Ouders kunnen nu al een speciale akte laten opmaken bij de burgerlijke stand voor een doodgeboren kind. Met de nieuwe afspraken wordt een geboorteakte mogelijk.

Voor de registratie is druk gelobbyd. Initiatiefneemster Natasja Geyteman, columniste Roos Schlikker en auteur Jeannette Rietberg laten weten dat ze verheugd zijn. Ze noemen de registratie niet alleen een erkenning van het bestaan van de kinderen, maar ook een recht dat deze kinderen toekomt. "Door deze aanpassing in het beleid krijgen doodgeboren kinderen dezelfde behandeling als kinderen die kort na de geboorte zijn overleden'', aldus de vrouwen.

Door: ANP