Normal_uwv_uitkering

Nu de rechtbank heeft besloten dat het UWV één zelfstandig onderneemster alsnog moet compenseren voor een bevallingsuitkering, is de kans groot dat duizenden andere vrouwen hier ook recht op hebben. De rechtbank oordeelde dat het UWV het VN-vrouwenverdrag schond door de zzp’er geen uitkering te geven toen zij tijdens en na haar zwangerschap niet kon werken. Tussen de vijf- en tienduizend vrouwen die tussen 2004 en 2008 zelfstandige en zwanger waren, en hier geen uitkering voor kregen, hebben hier nu alsnog kans op. Dat meldt BNR Nieuwsradio.

Josien van Breda, directeur van FNV Zelfstandigen, voert voor verschillende zzp’ers processen voor het verhalen van de uitkering. Het aantal vrouwen dat tussen 2004 en 2008 een bevallingsuitkering misliep is groot. “En dat zou best wel eens de reden zijn dat ze tot nu toe niet zo heel erg happig zijn geweest om hier werk van te maken”, zegt Van Breda over het ministerie van Sociale Zaken, waarvan UWV de uitvoeringsinstantie is. Een paar honderden vrouwen hebben zich tot nu bij FNV Zelfstandigen gemeld.

Toen de Wet arbeidsongeschiktheid zelfstandigen er niet meer was, had er een oplossing moeten komen voor de bevallingsuitkering, maar die kwam er niet. De wet is in 2008 weer ingevoerd, echter zijn zwangere zelfstandige vrouwen in de tussentijd nooit gecompenseerd. “Wij vonden dat die vrouwen ook recht hadden op een uitkering en dat vindt de rechtbank gelukkig ook”, aldus Van Breda. De overheid had moeten voorzien in een regeling voor deze vrouwen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids