Normal_baby_voetjes_zoon_jongen

Ouders die hun kindje minimaal zes maanden tot een jaar bij hun op de slaapkamer laten slapen, verminderen daarmee de kans op wiegendood. Hoewel Nederland één van de landen is met het laagste aantal wiegendoden, komt het toch nog zo´n 10 tot 15 keer per jaar voor. Voor de acht weken oude Anne kwam hulp te laat. Ouders zouden zich niet altijd genoeg realiseren hoe snel het mis kan gaan, zo meldt RTL Nieuws. 

Omdat wiegendood in Nederland bijna niet meer voorkomt, was moeder Nienke niet heel erg bezig met de adviezen om zo´n tragisch voorval te voorkomen. Ze kende de risico´s wel, maar liet dochter Anne in overleg met de verpleegkundige toch op haar buik slapen. De richtlijnen van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid stellen dat kinderen het beste op hun rug kunnen slapen. Buik- en zijslapers lopen meer risico op wiegendood.

Ouders kunnen de kans op wiegendood verminderen door de baby bij hun op de slaapkamer te laten slapen. “Wiegendood is nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt je kind zo wel beter in de gaten houden”, zegt moeder Nienke. Zij is extra alert op zoon Wout, die net als zijn zus een buikslaper is. Door in één ruimte te slapen kun je als ouder de baby horen ademhalen en je kunt sneller ingrijpen mocht dat nodig zijn.

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid raadt ouders af om het kind bij hen in bed te nemen. De kussens, zwaar dekbed, twee volwassen en een baby in één bed zorgt voor onveilige situaties. Het kind zou daarom altijd zijn eigen bedje moeten hebben, zodat het veilig kan slapen en het risico op verstikking minimaal is. Op de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid staan meer adviezen om wiegendood te voorkomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids