Normal_rss_entry-63175

De Tweede Kamer broedt op het advies van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) om te stoppen met de adoptie van kinderen uit het buitenland. SP en CDA steunen het voorstel van PvdA om er een hoorzitting over te houden met deskundigen. Het is ontzettend belangrijk om dit debat zorgvuldig met elkaar te kunnen voeren, aldus Keklik Yücel (PvdA).

D66, SGP, PvdA en VVD benadrukken dat het belang van het kind voorop moet staan bij adoptie. Maar stoppen met adoptie van kinderen uit het buitenland gaat Vera Bergkamp (D66) en Kees van der Staaij (SGP) te ver. "Het huidige systeem vertoont mankementen en soms had een kind ook in het land van herkomst een nieuw thuis kunnen krijgen. Dat neemt niet weg dat er kinderen zijn die nergens terecht kunnen en dan moet adoptie vanuit een ander land mogelijk blijven'', aldus Bergkamp.

Van der Staaij noemt het advies te rigide. "Dat is toch een beetje de botte bijl door te zeggen: er zijn bepaalde risico’s aan de adoptieprocedure en als we er helemaal mee stoppen zijn we van die risico’s af. Maar dan heb je nog wel kinderen die niet in gezinsverband kunnen opgroeien. Voor hen maak je de mogelijkheid ongedaan om in een ander land te kunnen opgroeien.'' Van der Staaij en zijn echtgenote hebben twee kinderen uit Colombia geadopteerd.

Jeroen van Wijngaarden van VVD zou kinderen het liefst laten opgroeien in hun eigen land, maar wil er ook niet aan voorbijgaan dat sommige mensen een vurige kinderwens hebben en willen adopteren. "Daarom vinden wij het van belang dat per adoptie goed wordt bekeken en beoordeeld wat het beste is voor alle betrokkenen."

Door: ANP