Normal_ouders_jonge_ouders_baby_gezin

Om ouders voor te bereiden op de komst van een baby willen de ChristenUnie en PvdA dat ze een opvoedcursus volgen. Zwangerschapscursussen bereiden aanstaande ouders voor op de bevalling, maar niet op het ouderschap. De partijen vinden een dergelijke cursus hard nodig omdat een kind veel druk op de relatie legt. Dat meldt RTL Nieuws.

Acht op de tien ouders bevinden zich na de geboorte van hun eerste kind in een relatiecrisis. Zo’n crisis heeft ook een negatieve invloed op de ontwikkeling van het kind. Daarom kan Vala van den Boomen, moeder en redacteur bij een website voor ouders, zich vinden in een opvoedcursus.

“Het is best wel heftig als je opeens een baby krijgt. Aankomende ouders weten vaak helemaal niet zo goed wat hen te wachten staat. Dat eerste jaar met een baby is heel zwaar, voor jezelf maar ook voor je relatie”, zegt Van den Boomen. Door de druk die op de relatie komt te staan, worden ouders als snel moe en chagrijnig. Dan komen ze er ook nog eens achter dat ze heel anders denken over de opvoeding, waardoor nog meer ruzies ontstaan, denkt Van den Boomen.

Als ouders voor de geboorte van hun eerste kind de kans krijgen om samen na te denken over de opvoeding, kan veel ellende voorkomen worden. Relatiecoach Paulien Timmer benadrukt dat een opvoedcursus niet meteen alle problemen weghaalt. Een baby blijft invloed hebben op de relatie tussen de ouders. Daarom heeft ze enkele tips voor nieuwe ouders. Spreek vermoeidheid en irritaties bijvoorbeeld altijd uit. Maar benadruk daarbij dat het niet aan hem of haar ligt. Bovendien is het belangrijk dat ouders voor de geboorte zo veel mogelijk waardering naar elkaar uitspreken, zodat er na de geboorte minder irritaties zijn. “Als je elkaar waardeert om de kleinste dingen, focus je makkelijker op het goede, en daar heb je veel aan in die eerste periode”, aldus Timmer.

Zodra de baby geboren is verschuift de aandacht vaak van elkaar naar alleen de pasgeboren baby. Het is volgens Timmer van belang dat ouders elkaar ook aandacht blijven schenken, door bijvoorbeeld iedere dag even een knuffel of een kus bij elkaar te halen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids