Normal_baby434

Hoewel de intensive care voor kinderen afgelopen weekend nog steeds vol zat met kinderen en baby’s met het RS-virus, lijken de patiëntjes langzaam te herstellen. De epidemie is over zijn hoogtepunt heen. Tenminste, dat denkt epidemioloog Gé Donker. Waarom de epidemie dit jaar veel groter lijkt dan voorgaande jaren is onbekend. Dat melden de Volkskrant en Telegraaf. 

Donker vermoedt dat de relatief vroege vorst of droge lucht voor verspreiding van het RS-virus heeft gezorgd. Kinderafdelingen van ziekenhuizen in onder andere Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Groningen zaten vorige week en afgelopen weekend bomvol. Kinderen zijn geveld door het RS-virus, een verkoudheidsvirus waartegen nog geen vaccin is. Het virus is vooral vervelend, en soms zeer gevaarlijk, voor kinderen jonger dan twee jaar.

Epidemioloog Donker maakt zich geen zorgen om de epidemie. Het virus is bijna nooit fataal voor de jonge kinderen die ermee kampen, zegt hij. Ondanks dat baby’s extra kwetsbaar zijn, herstellen ze vaak binnen twee weken van het RS-virus. Bijna alle jonge kinderen krijgen in hun eerste levensjaar met het virus te maken, echter worden ze er niet allemaal ziek van. 

Door het virus zijn ziekenhuizen genoodzaakt hartoperaties bij de jongste patiëntjes uit te stellen. Kleine kinderen en baby's die wachtten op een operatie zijn vorige week weer naar huis gestuurd. "Dit is een toestand die je niemand gunt, ál die spanning en onzekerheid", zegt professor Tjark Ebels van het UMCG. De operatieprogramma's van ziekenhuizen hebben hierdoor een achterstand opgelopen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids