Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Neonatologie Muziektherapie heeft een heilzame werking op te vroeg geboren baby’s en hun ouders. Hoewel deze vorm van therapie in onder andere Duitsland en Amerika al onderdeel is van het zorgaanbod, heeft Nederland hier nauwelijks kennis mee opgedaan. Prematuur geboren baby’s krijgen dankzij de therapie de mogelijkheid om synapsen te ontwikkelen en uiteindelijk wordt zelfs de groei en ontwikkeling erdoor gestimuleerd. Ouders hebben baat bij de therapie omdat het de oud-kindbinding versterkt. Dat meldt Vakblad Vroeg. 

Mariska Köhne-Krab introduceerde de muziektherapie in Nederland. In 2014 voerde zij in het UMC Utrecht de pilotstudie ‘Valse Start’ uit onder ouders met een premature baby. Tijdens de pilot maakte ze gebruik van het geluid van de ‘Oceaandrum’ dat het geluid van bloeddoorstroming nabootst en de ‘Gato Box’, een geluid dat lijkt op de hartslag. Ouders leerden tevens hun kind toe te zingen tijdens het kangoeroeën. Hierbij wordt de baby alleen met een luier om op de blote borst gelegd en wordt een deken of speciaal kangoeroevest er bovenop gelegd. De buidel van de kangoeroe wordt op deze manier nagebootst. Het doel van het onderzoek was om vast te stellen of de muziektherapie ook toepasbaar is in Nederlandse ziekenhuizen.

Na 29 sessies zag Köhne-Krab dat bijna alle ouders (93 procent) iets aan de therapie hadden. Zij én de verpleegkundigen noemden de sessies een waardevolle verrijking. Ouders voelden zich na de therapie meer verbonden met hun kind en voelden zich sterker in hun schoenen staan. Nog belangrijker: de baby’s waren meer ontspannen, haalden dieper adem en stonden meer open voor de stemmen van hun ouders. 

Door: Redactie Nationale Zorggids