Normal_vrouw667

Inknippen tijdens de bevalling is vaak onnodig, toch gebeurt het nog te veel, stellen diverse deskundigen. 19,2 procent van de vrouwen die thuis of vrijwillig in het ziekenhuis beviel werd in 2015 ingeknipt. Vrouwen met een medische indicatie die in het ziekenhuis bevielen werden in 48,5 procent van de tijd ingeknipt. Vaak is hiervoor geen medische aanleiding. Vrouwen die hiermee te maken hebben gehad zeggen nog steeds klachten te hebben. Een trekkend gevoel, pijn tijdens de seks of lang aanhoudende pijn zijn veelgehoorde problemen. Dat meldt RTL Nieuws.

Tosca Gaakeer-Gort, voorzitter van Stichting Bevallingstrauma vindt de cijfers veel te hoog. Ze maakt een vergelijking met de Zweedse geboortezorgcijfers. “In Zweden, een land met vergelijkbare geboortezorg als in Nederland, werd in 2010 6,6 procent van de vrouwen ingeknipt. In Nederland was dat destijds 30,3 procent. Dat is een opmerkelijk verschil”, aldus Gaakeer-Gort.

Ze is van mening dat medici in Nederland te snel overgaan tot inknippen. Zo gebeurt het vaak na een bepaalde tijd persen of als het kindje niet snel genoeg ter wereld komt. Volgens Gaakeer-Gort vinden sommige ziekenhuizen anderhalf uur al te lang duren. Het probleem is echter dat Nederland geen richtlijnen kent voor inknippen, waardoor ieder ziekenhuis zelf beslist. Vrouwen weten vooraf niet wat het ‘inknippercentage’ is en kunnen vooraf niet kiezen. Stichting Bevallingstrauma eist meer transparantie over inknippen. Vrouwen moet hierover vooraf worden ingelicht. Wat vooral belangrijk is, is dat ze moeten weten dat inknippen lang niet altijd nodig is. Ze kunnen ervoor kiezen om het niet te doen.

Een knip zetten veroorzaakt een ernstige wond. Zorgverleners zouden zich hiervan meer bewust moeten zijn, vindt onderzoeker en verloskundige Anna Seijmonsbergen-Schermers. Zij is verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Academie voor Verloskunde. “Veel van deze vrouwen zouden anders veel minder of geen schade hebben gehad van de bekkenbodem. Door inknippen hebben vrouwen na de bevalling vaak meer klachten en pijn, dan wanneer ze zijn gescheurd”, stelt Seijmonsbergen-Schermers.

Door: Redactie Nationale Zorggids