Normal_pil_anticonceptie_voorbehoedsmiddel

Voormalig kinderrechter Cees de Groot heeft een wetsvoorstel ingediend over tijdelijke verplichte anticonceptie. In het voorstel pleit hij voor een nieuwe taak voor de rechter die een toekomstige moeder (of ouder) tijdelijk verplichte anticonceptie kan opleggen. Zo wordt voorkomen dat ouders die niet voor hun toekomstige kind kunnen zorgen, of ouders die een gevaar voor hun kind kunnen vormen, een kind krijgen. Het voorstel ligt ter beoordeling bij staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Dat meldt NOS.

De Groot komt met dit voorstel omdat hij in zijn jaren als kinderrechter veel schrijnende gevallen voorbij heeft zien komen van ouders die hun kind verloren door uithuisplaatsing of ouders die uit de ouderlijke macht werden gezet.

“We verbieden nu ook dat broers en zussen met elkaar kinderen krijgen en meisjes onder de zestien jaar mogen bijvoorbeeld ook niet trouwen. Het grondrecht op vrije voortplanting kan wel worden beperkt”, bepleit De Groot. Bovendien is het nu al mogelijk voor ziekenhuizen om een ivf-behandeling af te wijzen als zij zien dat iemand kampt met psychische problemen, een verslaving of verstandelijk beperking in combinatie met ‘pedagogische onmacht’.

Gisteren meldde ook het meldpunt Zwanger en Verslaafd voor verplichte anticonceptie te zijn. Afgelopen oktober pleitte CDA-wethouder Hugo de Jonge uit Rotterdam voor verplichte anticonceptie voor vrouwen die niet in staat zijn tot verantwoord ouderschap.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten geen voorstander te zijn van gedwongen anticonceptie, maar is benieuwd naar de mening van andere experts. 

Door: Redactie Nationale Zorggids