Normal_eicellen

Vrouwen die fysiek zwaar werk verrichten, zoals het tillen van zware voorwerpen, zijn vaak minder vruchtbaar dan vrouwen die geen fysiek zwaar werk doen. Ook vrouwen die nachtdiensten werken lopen een groter risico op verminderde vruchtbaarheid. Overgewicht en leeftijd spelen hierbij ook een rol. Dat meldt NU.nl.

Gedurende een periode van elf jaar volgde het Massachusetts General Hospital vijfhonderd vrouwen die naar het ziekenhuis kwamen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. De onderzoekers zochten eerst naar natuurlijke verklaringen, zoals het aantal geschikte eitjes. Later vergeleken ze dit met externe omstandigheden, zoals fysiek zwaar werk of onregelmatige werktijden.

Het tillen van zware objecten blijkt een negatief effect te hebben op het aantal eiblaasjes en eicellen. Vrouwen met fysiek zwaar werk zijn 14,4 procent minder vruchtbaar dan vrouwen die hun dagen bijvoorbeeld achter een bureau spenderen. Dat percentage liep beduidend op bij vrouwen die ook kampten met overgewicht. Vrouwen van 37 jaar of ouder die regelmatig zwaar werk verrichten hebben tevens beduidend minder eiblaasjes en eicellen.

Wat de onderzoekers opviel was dat het verschil nog groter werd als ze keken naar de werktijden van de vrouwen. Vrouwen die overdag werken zijn vruchtbaarder dan vrouwen die ‘s nachts of onregelmatige tijden werken.

Waarom het verschil zo groot is weten de onderzoekers niet. “Dit is het eerste onderzoek waarin wordt aangetoond dat afwijkende werktijden of het tillen van zware spullen de productie en de kwaliteit van de eicellen kan tegenwerken”, zegt onderzoeker Audrey Gaskins. Het ziekenhuis wil nu uitzoeken of zij deze vrouwen kunnen helpen met het verhogen van het aantal eicellen en het verbeteren van de kwaliteit ervan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids